Site-ul SIPHD.RO utilizează cookie-uri.
Puteți consulta politica de confidențialitate.
Continuând navigarea pe site vă declarați acordul dumneavoastră.

De acord
Log in Autentificare   Sign up Înregistrare
SINDICATUL
ÎNVĂŢĂMÂNT
PREUNIVERSITAR
JUDEŢUL HUNEDOARA
S.I.P. Hunedoara Aveţi nevoie de Adobe Flash Player.
Ştiri foarte importante .:. Organizarea și desfășurarea selecției pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere, îndrumare și control .:.
Sindicatul eşti tu!     Un sindicat este puternic şi eficient atât cât membrii săi îl fac.     Fiecare din noi face sindicatul să fie ceea ce este!


Millennials prima generație care nu va prinde pensia
21.04.2015

În 2050 vom ajunge sa petrecem in medie 22 de ani la pensie, ceea ce e complet ne sustenabil pentru sistemul de pensii de stat deoarece nu poți să finanțezi o pensionare de 30 de ani cu o carieră de 40 de ani.

În prezent populația României urmează un trend descrescător și va scădea până în 2060 cu 7 milioane de locuitori fără a lua în calcul și emigrația (!), lucru ce pune și mai mare presiune pe sistemul actual de pensii, sistem care este sustenabil numai până în 2030. Dacă în 1990 exista un raport muncitori pensionari de 3:1 astăzi, după 25 de ani, raportul este subunitar: 0,93 muncitori la 1 pensionar. În lipsa unei schimbări în dinamica demografică sau economică curentă va duce statul român în incapacitate de plată a pensiilor. Astfel, generația ,,Millenials'' va devine prima generație ce nu va mai prinde pensia de la stat în forma actuală.

Schimbările ce vor trebui implementate de Guvern sunt deja cunoscute dar nepuse în practică:
(1) creșterea productivității muncii,
(2) creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și
(3) politici de imigrație atractive.

Consider că este necesar nu numai implicarea în societatea civică pentru a pune presiune pe Guvern pentru rezolvarea acestei bombe cu ceas, dar și de a acționa la nivel de individ. Cum? Simplu - incorporând o cultură nouă privind sănătatea fizică și mentală, cariera și planificarea financiară (economisirea). Mai jos am scris câteva motive pentru care ar trebui să regândim conceptele de îmbătrânire și pensionare:

1. Sănătatea mentală nu scade atunci când îmbătrânim
Să încetăm a pune semnul egal între boli și o îmbătrânire normală. Majoritatea oamenilor la bătrânețe nu ajung să aibă Alzheimer sau Parkinson sau alte boli asemănătoare. Subestimăm enorm cunoștințele celor care îmbătrânesc. Mai mult decât atât, sănătatea emoțională (mentală) crește cu înaintarea în vârstădeoarece oamenii sunt mai puțin stresați, mai puțin nerăbdători și, în general, mai puțin nervoși.

2. Educația este mai importantă decât credem
Există convingerea general valabilă că deși trăim mai mulți ani, anii de la sfârșitul vieții sunt echivalenți cu o sănătate precară. Realitatea este alta; studiile demonstrează că anii de la pensie sunt cei mai ,,sănătoși'' ani din viața unui individ.
Conceptul long-life-learning este mai puternic decât un simplu slogan. Într-un studiu al Darmouth University, persoanele cu o educație superioară (i.e. BA, MA, PhD) sunt mai mobile și capabile să ducă o viață independentă în anii de la sfârșit carierei comparativ cu persoanele cu o educație primară. Din păcate, majoritatea oamenilor la noi în țară au un nivel de educație foarte scăzut, nu numai la modul general, dar și în comparație cu nivelul de educație al polonezilor, cehilor etc. Cu siguranță, nu fabricile de diplome pot acoperi acest gol.

3. Sport. Sport. Sport.
Nu avem nevoie de foarte mult sport, dar nici minimul necesar nu îl atingem. Este un consens general că practicarea oricărui sport reduce riscul apariției afectiunilor cronice, cancer și infarct/atac cerebral. Mai mult, studiile arată că practicarea sportului ajută la vindecarea depresiei și reducerea stărilor de demență.
Nu e nevoie să alergăm maratoane pentru a vedea o îmbunătățire constantă în viața noastră, ci 10 minute de alergat sau 25-30 de minute de mers pe jos pot atinge necesarul minim ideal conform studiului lui Dr. D.C. Lee (Lead researcher and assistant professor of kinesiology at Iowa State University).

4. Trebuie să muncim pentru o perioadă mai lungă.
Este interesant că deși trăim mai mult, mai nimeni nu a luat în calcul să muncească pentru o perioadă mai lungă. Așa cum spuneam în introducere, în 2050 vom ajunge să petrecem la pensie în medie 22 de ani. În lipsa unei creșteri constante de populație (8-10% pe an) asigurarea pensiilor de către stat devine misiune imposibilă. Altfel spus, nu poti primi 85% din salariu ca pensie timp de 30 de ani, dupa ce ai cotizat 26% din salariu (angajat + angajator) timp de 40 de ani, adica exact ceea ce noi vrem sa facem. Soluția e simplă: trebuie să muncim mai mult și trebuie să câștigâm mai mulți bani.

5. Trebuie să economisim mai mult
Economisirea în România este asociată cu viitorul copiilor, căsătorie și nașterea unui copil, conform unui studiu al A.C. Nielsen, în timp ce economiserea pentru pensionare este trecută în plan secund. Trebuie să se investească în active care vor genera venituri atunci când se va ieși la pensie, iar acele active trebuiesc protejate cu orice preț. Mai mult decât atât, economisirea în pilonul II și III de pensii, blue chips, obligațiuninu face decât să asigure o bună diversificare a riscului și a șanselor unor câștiguri peste inflație, lucru ce nu se întâmplă în zilele noastre cu pensiile în România.

6. Va trebui să includem în organigrama școlară materii precum ,,Planificarea financiară'':
Educația financiară este primordială pentru orice elev astfel încât să înțeleagă cum funcționează sistemele, ce metode de economisire/investiție are la îndemână și ce înseamnă inflație, capital, cont curent, tipuri de dobânzi etc. Unul dintre profesorii mei spunea că dacă ar fi ministrul educației ar introduce jocul Monopoly obligatoriu în rândul elevilor. Nu ar fi deloc o idee rea.

Depinde doar de noi să nu fim complet dependenți de alții și ,,să ne facem sanie vară''.

(Sursa: http://www.zf.ro/opinii/, autor Sorin Anagnoste - cadru didactic asociat la ASE București, Facultatea Administrarea Afacerilor în Limbi Străine - secția engleză)
Prima pagină| Ştiri| Revista presei| Presa despre noi| Buletin informativ / Informări| Puncte de vedere| Documente MEN, ISJ, CCD...| Despre noi| Informaţii utile| Legislaţie| Consultaţii juridice| Procese| Turism| C.A.R.| Contact| Legături utile| Dialog social şi advocacy| Forumul S.I.P. Hunedoara| Membri de sindicat| Concurs de fotografii| Galerie Foto| Căutare articole| Zile libere| Flux de ştiri RSS| English Summary| Webmaster| Harta site-ului| Cookie
© 2002-2015 S.I.P. Hunedoara. Toate drepturile rezervate.
Rezoluţia recomandată: 1024x768.
Au fost 4154277 vizite, începând din 14.10.2011.


SIP Hunedoara