SIP Hunedoara

Extinderea programului ,,Fiecare copil în grădiniță''
16.04.2015

Ministerul Educației intenționează să extindă programul ,,Fiecare copil în grădiniță'', program prin care familiile sărace primesc tichete de 50 de lei dacă își dau copiii zilnic la grădiniță.

Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Asociația ,,OvidiuRo'' au încheiat un parteneriat în vederea prelungirii programului ,,Fiecare copil în grădiniță'' până în 2020, în vederea combaterii sărăciei și a abandonului școlar.

Parteneriatul creează bazele dezvoltării de politici publice eficiente în domeniul educației preșcolare pentru copiii dezavantajați, știut fiind faptul că educația timpurie are detașat cea mai mare rată de succes în reducerea abandonului școlar, a transmis Ministerul Educației.

În acest moment, doar o treime dintre copiii de 3-5 ani în situații de risc din România beneficiază de educație timpurie. Copiii care nu frecventează grădinița regulat și ai căror părinți nu le pot oferi educația potrivită acasă riscă să înceapă școala târziu și nepregătiți și să nu recupereze niciodată decalajul dintre ei și ceilalți copii. Această inegalitate de șanse, în lipsa intervențiilor strategice, se traduce în capital uman irosit și productivitate scăzută la nivel național, mai precizează ministerul.

Programul ,,Fiecare copil în grădiniță'' stimulează părinții să-și aducă zilnic copiii la grădiniță, oferindu-le tichete sociale în valoare de 50 de lei pe lună, condiționate de prezența zilnică a copiilor la grădiniță. Copiii se califică pentru program pe baza veniturilor familiei, condițiilor de trai și nivelului scăzut de educație al părinților. În prezent, programul este implementat în 43 de comunități din 11 județe și susține 2.400 de copii. Programul și-a demonstrat succesul prin creșterea spectaculoasă a numărului copiilor dezavantajați cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani înscriși la grădiniță și a frecvenței lor zilnice.

(Sursa: adevărul.ro)