SIP Hunedoara

Cadrele didactice devene își vor lua salariile
14.12.2011

Disputele politice din legislativul reşedinţei de judeţ a dus la întârzierea cu o săptămână a achitării lefurilor profesorilor. Consilierii locali deveni, în ședința de ieri, au dat ,,undă verde'' rectificării bugetare în care era cuprinsă și plata salariilor cadrelor didactice din localitate.

La dezbaterile de ieri, din sala de ședințe, au participat mai mulți lideri de sindicat din învățământ care au așteptat decizia consilierilor pentru a le putea comunica colegilor lor hotărârea acestora. Astfel, din cauza disputelor dintre consilierii locali peste 1.400 de dascăli din Deva au fost puși în situația de a-și primi leafa cu o săptămână întârziere.

,,Nu USL e de vină, ci primarul''

Cu toate că decizia de a aproba fondul de salarii alocat profesorilor era o simplă formalitate, suspiciunile și orgoliile politice din legislativul local devean, au avut ca și rezultat întârzirea cu șapte zile a lefurilor cadrelor didactice.

Îngrijorați de situația în care s-a ajuns, mai mulți lideri de sindicat din învățământ au fost prezenți, ieri, la dezbaterile din legislativ pentru a fi siguri că profesorii își vor primi, în cele din urmă, leafa.

,,Am înțeles că în legislativul local sunt dispute politice, dar cadrele didactice din municipiul Deva nu au nicio vină. Avem rate de plătit la bănci sau facturi care nu suportă amânare. Nu vrem să fim folosiți în aceste dispute'', a spus Paul Rusu, liderul Sindicatului din Învățământul Preuniversitar (SIP) Hunedoara.

Chiar dacă consilierii USL au ezitat să voteze în ședința de luni, rectificarea bugetară propusă de edilul Mircia Muntean, după ce au analizat propunerile edilului, în întrunirea convocată ieri, au aprobat acest proiect. ,,Mi-aș dori ca devenii și cadrele didactice prezente în sală să înțeleagă că această situație din CL nu este cauzată de reprezentanții USL.
Deși încalcă legea, primarul Mircia Muntean refuză să convoace ședința ordinară în care Marcel Morar și Cosmin Costa ar fi excluși din consiliul local doar pentru a-și satisface un capriciu.
Practic, edilul Devei pune mai presus de interesele cetățenilor, interesul celor doi consilieri și prin diverse tertipuri pune presiune pe reprezentanții USL'', a precizat Vasile Țonea, consilier PSD.

(Articol preluat din ziarul ,,Servus Hunedoara'', autor Iulian Stroia)