Site-ul SIPHD.RO utilizează cookie-uri.
Puteți consulta politica de confidențialitate.
Continuând navigarea pe site vă declarați acordul dumneavoastră.

De acord
Log in Autentificare   Sign up Înregistrare
SINDICATUL
ÎNVĂŢĂMÂNT
PREUNIVERSITAR
JUDEŢUL HUNEDOARA
S.I.P. Hunedoara Aveţi nevoie de Adobe Flash Player.
Ştiri foarte importante .:. Organizarea și desfășurarea selecției pentru ocuparea funcțiilor vacante de conducere, îndrumare și control .:.
Sindicatul eşti tu!     Un sindicat este puternic şi eficient atât cât membrii săi îl fac.     Fiecare din noi face sindicatul să fie ceea ce este!


Programul social al S.I.P. Județul Hunedoara - decizia cu privire la asigurarea colectivă
08.02.2020

Așa cum cunoașteți, conform cu viziunea și misiunea asumate, S.I.P. Județul Hunedoara, pe lângă obiectivele care țin de rațiunea existenței sale ca organizație sindicală de nivel județean, în primul rând apărarea și promovarea drepturilor colective ale salariaților din învățământ, a inițiat și a dezvoltat constant un program social menit să vină în sprijinul membrilor de sindicat.

Astfel, la ora actuală, programul social al S.I.P. Județul Hunedoara, ale cărui măsuri le cunoașteți și pe care le reamintim în întregime în documentele atașate acestui articol, cuprinde următoarele categorii de ajutoare sociale:
1. întreținerea sănătății membrului de sindicat;
2. decesul membrului de sindicat;
3. decesul membrilor familiei (soț/soție/copil/părinți);
4. pensionare membru de sindicat;
5. naștere copil membru de sindicat;
6. întreținere sănătate soț/soție/copil al membrului de sindicat;
7. cazuri speciale.

Numărul ajutoarelor sociale și sumele acordate (acestea, potrivit cu prevederile statutare, pot atinge un cuantum de maxim 10% din totalul veniturilor) au evoluat în ultimii trei ani după cum urmează:
2017: 331 ajutoare sociale, în sumă de 106.335 lei;
2018: 484 ajutoare sociale, în sumă de 197.900 lei;
2019: 442 ajutoare sociale, în sumă de 213.400 lei.

Din dorința de a extinde acest program social și beneficiind de disponibilitatea societății de asigurări Groupama, în ultimele luni, după cum ați fost informați, au fost purtate discuții cu privire la posibilitatea încheierii unei asigurări colective de sănătate.

Discuțiile și negocierile cu această societate de asigurări, inițiate mai întâi la nivel județean, iar după aceea extinse la nivelul federației sindicale, au fost îndelungi, decizia finală, în ceea ce privește S.I.P. Județul Hunedoara fiind adoptată de Biroul Executiv în ședința din data de 29 ianuarie 2020.

În urma analizei programului social comparativ cu oferta finală de asigurare colectivă și a implicațiilor care decurgeau din încheierea unei astfel de asigurări, Biroul Executiv al S.I.P. Județul Hunedoara a adoptat decizia de a NU da curs ofertei societății Groupama.

Argumentele care au stat la baza deciziei de a nu încheia o asigurare colectivă au fost următoarele:
1. oferta de asigurare colectivă nu acoperea decât două dintre categoriile de ajutoare sociale oferite de S.I.P. Județul Hunedoara, și anume întreținerea sănătății membrului de sindicat și decesul membrului de sindicat;
2. costurile implicate de încheierea acestei asigurări colective, față de oferta inițială de aproximativ 3 lei/membru de sindicat, au fost majorate potrivit ofertei finale (motivația principală fiind aceea de a nu lua în calcul istoricul de sănătate, la care s-au adăugat numărul de membri și sumele plătite în cadrul altor asigurări colective) la aproximativ 4,50 lei/membru de sindicat/lună, ceea ce însemna o cheltuială anuală de peste 270.000 lei;
3. analiza situațiilor în care au fost încheiate deja astfel de asigurări colective a arătat că din sumele plătite doar o parte se întorc sub forma efectivă a despăgubirilor, iar în majoritatea cazurilor sumele plătite de către S.I.P. Județul Hunedoara sunt superioare celor acordate de societatea de asigurări (singura situație în care comparația era net superioară în favoarea societății de asigurări privea decesul membrului de sindicat);
4. comparația sumelor acordate pentru cele două categorii de ajutoare sociale de către S.I.P. Județul Hunedoara (vezi materialul atașat: Situație comparativă: prezent, punctele 1 și 2) și acoperite de către asigurarea colectivă nu era în avantajul membrilor de sindicat (în anul 2019, de exemplu, sumele acordate de organizația sindicală numai pentru aceste două categorii de ajutoare au fost în cuantum de 128.400 lei, în schimb sumele plătite sub formă de despăgubiri nefiind cu mult mai mari față de situația curentă);
5. în condițiile menținerii celorlalte prevederi ale programului social și a încheierii asigurării colective, cheltuielile S.I.P. Județul Hunedoara se majorau la un nivel de aproximativ 350.000 lei, ceea ce însemna simultan o încălcare a prevederilor statutare, fără ca această majorare de cheltuieli să reprezinte un beneficiu direct pentru membrii de sindicat;
6. procedura care trebuia urmată în situația solicitării unor despăgubiri a fost apreciată ca relativ greoaie, cu aspecte birocratice potențial generatoare de nemulțumiri, ,,decontul'' acestora urmând să fie asumat de organizația sindicală, fără ca ea să fie responsabilă în vreun fel de aceste aspecte.

S.I.P. Județul Hunedoara, prin organele sale de conducere și bazându-se pe o consultare permanentă a membrilor de sindicat, rămâne deschisă posibilității de a încheia o asigurare colectivă, dar apreciem că acest lucru se poate întâmpla doar în măsura în care aceasta ar oferi beneficii reale comparabile pentru membrii de sindicat, iar acestea ar acoperi un număr cât mai mare dintre membrii de sindicat.

Cunoaștem, desigur, faptul că la nivel național au fost încheiate de către diferite organizații județene astfel de asigurări colective, dar situațiile identificate au arătat că acest lucru s-a &ntâmplat în absența unor programe sociale furnizate de către respectivele organizații sindicale.

În concluzie, ținând seama de toate aspectele precizate, cea mai bună opțiune rămâne în prezent aceea de a continua și de a dezvolta programul social furnizat de S.I.P. Județul Hunedoara.

Situație comparativă: Program social SIP - Ofertă Groupama 58.586 octeţi PDF
Precizări privind acordarea ajutoarelor sociale 561.620 octeţi PDF
Toate (2) fişierele de mai sus 615.565 octeţi ZIPPrima pagină| Ştiri| Revista presei| Presa despre noi| Buletin informativ / Informări| Puncte de vedere| Documente MEN, ISJ, CCD...| Despre noi| Informaţii utile| Legislaţie| Consultaţii juridice| Procese| Turism| C.A.R.| Contact| Legături utile| Dialog social şi advocacy| Forumul S.I.P. Hunedoara| Membri de sindicat| Concurs de fotografii| Galerie Foto| Căutare articole| Zile libere| Flux de ştiri RSS| English Summary| Webmaster| Harta site-ului| Cookie
© 2002-2015 S.I.P. Hunedoara. Toate drepturile rezervate.
Rezoluţia recomandată: 1024x768.
Au fost 4154277 vizite, începând din 14.10.2011.


SIP Hunedoara